Rabu, 09 Desember 2015

Menyembuhkan Sakit Dingin - Bagaimana untuk menghilangkan sakit sejuk dalam 48 Jam

Menyembuhkan Sakit Dingin - Bagaimana untuk menghilangkan sakit sejuk dalam 48 Jam

Kudis sejuk dan Herpes Simplex Maklumat Latar Belakang

Kudis sejuk, atau dikenali sebagai herpes oral atau "labialis herpes", adalah bentuk yang paling biasa jangkitan oleh virus herpes simplex di dunia. Herpes genital merupakan yang kedua paling biasa. Malangnya, tidak ada ubat yang diketahui untuk virus herpes jadi apabila anda telah dijangkiti dengan itu anda terjebak dengan sepanjang hayat. Walau bagaimanapun, terdapat sesetengah vaksin sedang dalam kerja-kerja oleh penyelidik yang tidak lama lagi boleh membenarkan orang ramai untuk vaksin herpes.

Herpes oral biasanya dihantar apabila terdapat luka yang boleh dilihat di muka individu, bagaimanapun tempoh sebaik sahaja sebelum dan selepas (kira-kira tambah dan tolak seminggu) sakit sejuk muncul adalah satu peringkat di mana orang itu asymptomatikal (tanpa simptom) menumpahkan virus dan oleh itu mampu menjangkiti orang lain walaupun tiada tanda-tanda luaran penyakit.

Kitaran kudis sejuk melalui tempoh tempoh aktif dan tidak aktif dengan tempoh aktif tahan 2-21 hari apabila terdapat lepuh pada kulit yang mengandungi zarah virus berjangkit, diikuti dengan tempoh pengampunan - ini adalah fasa bahawa virus itu dalam majoriti besar pada masa itu. Dalam tempoh tidak aktif virus itu tinggal hanya dalam sel-sel saraf deria dalam bentuk pendam di mana ia akan kekal untuk sepanjang hayat orang yang dijangkiti. Dari masa ke masa kekerapan wabak sakit sejuk akan berkurangan disebabkan oleh sistem imun anda menyesuaikan diri dengan virus dan membina imuniti kepadanya; tempoh dan keterukan kudis sejuk anda juga akan perlahan-lahan berkurangan kerana ini.

Kekerapan menumpahkan asimptomatik tidak mempunyai korelasi dengan kekerapan wabak gejala: ini bermakna kekerapan yang anda mengalami wabak kelihatan tidak mempunyai kaitan dengan berapa kerap anda sedang asymptomatikal menumpahkan.

Diagnosis - Kadang-kadang Sakit Dingin Bukankah yang Sakit Dingin

Jangkitan herpes orofacial biasanya ditentukan oleh pemeriksaan klinikal di mana gejala yang paling biasa adalah pelbagai ulser pusingan disertai dengan gingivitis akut. Kes-kes yang bukan biasa dalam penampilan adalah lebih sukar untuk mendiagnosis dan pemeriksa yang biasanya akan merujuk kepada apa yang dikenali sebagai "prodromal" gejala - iaitu, tanda-tanda yang biasanya akan berlaku sebelum bermulanya penyakit - untuk membezakan jangkitan HSV daripada syarat-syarat lain yang mempunyai gejala yang sama. Sebagai contoh, kudis sejuk sering disalah anggap sebagai kudis mawar liar dan sebaliknya, tetapi mereka mempunyai gejala prodromal jelas berbeza. Cara terbaik untuk membezakan kudis sejuk dari sariawan ialah kudis sejuk selalunya berlaku di luar mulut sedangkan sariawan sentiasa sepenuhnya dalam mulut.

Cara Menyembuhkan sakit sejuk di bawah 48 Jam

Ok, di sini adalah prosedur peribadi saya sendiri bahawa saya melakukan setiap kali saya mendapat sakit sejuk. Saya telah membangunkan ini selama bertahun-tahun percubaan dan kesilapan dan berharap ia berfungsi dan juga untuk anda seperti yang berlaku untuk saya:

1. Ambil jarum dan mensterilkan dengan menggosok alkohol, pop sakit sejuk, dan longkang semua cecair keluar, merendam ia dengan satu kleenex atau kertas tuala. Ini adalah sama seperti apa yang akan anda lakukan kepada jerawat di sekolah tinggi. Anda benar-benar tidak mahu apa-apa itu cecair kuning jahat sama sekali.

2. Basuh sakit sejuk dengan kain lembap dan sabun dan air suam setiap dua jam atau lebih. Anda mahu menyimpan kawasan yang terjejas seperti yang bersih dan kering yang mungkin.

3. Ais kawasan itu sekali setiap dua jam selama 10 minit dengan kiub ais selepas anda telah membasuhnya. Ini bukan sahaja akan mengurangkan gatal-gatal dan kesakitan tetapi ia juga akan mengurangkan keterukan wabak itu kerana ia melambatkan virus.

4. Memohon beberapa benzyl alcohol ("Zilactin") ke kawasan itu dengan q-tip sekali setiap dua jam selepas ais, ini adalah salah satu rawatan rumah beberapa disyorkan dan disahkan oleh Mayo Clinic (sumber: http: // www .mayoclinic.com / kesihatan / sejuk-sakit / DS00358 / DSECTION = rawatan-dan-ubat-ubatan). Ini mungkin akan melakukan lebih banyak lagi untuk membantu anda menyembuhkan yang sakit sejuk cepat daripada yang lain yang pernah saya cuba, barangan ini adalah hebat.

5. Mula mengambil lisin (aka "l-lysine") pada 1000mg 3 kali sehari - ini telah berkesan ditunjukkan dalam beberapa kajian saintifik yang bukan sahaja mengurangkan masa penyembuhan dan tahap wabak sakit sejuk tetapi juga membantu mencegah sejuk kudis dan mengurangkan kekerapan wabak sepanjang tahun jika diambil sebagai langkah pencegahan pada dos yang lebih rendah (saya cadangkan 500mg sekali sehari sebagai rawatan pencegahan). (Sumber: Institut Kesihatan Nasional, untuk melihat kajian penuh pergi di sini: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3115841)

Tidak ada komentar:

Posting Komentar